About Downtown

Tästä osiosta löydät tarvittavaa tietoa Downtownin maailmasta. Mihin roolipeli sijoittuu, millaisessa maailmassa siinä pelataan, kuin myös alueen jengeistä, mafioista ja muista vaikutusvaltaisista ryhmistä.
Tältä sivulta löydät myös tietoa salaperäisestä X-geenistä.

Maailma

Downtown perustuu rinnakkaismaailmaan, jossa maat ja maanosat (sekä täten myös kansallisuudet ja kielet) ovat samat kuin meillä, mutta kaupungit nimineen saattavat vaihdella meidän todellisuudestamme.

Suurimpana erona kuitenkin lienee maailman väestö, joka koostuu anthroista. Anthrot, eli anthromorfiset eläimet (myös furryinäkin tunnettu) ovat eläimiä, joilla on voimakkaasti ihmismäiset piirteet. Ne kulkevat kahdella jalalla, niillä on ihmismäiset sormet sekä rakenne suurimmalta osin. Ne käyttävät vaatteita, asuvat kaupungeissa ja käyvät töissä. Iho niillä on kuten eläimellä, ja sen mukaan myös karva-, suomu- tai höyhenpeite. Pää on kuten eläimellä, ja hahmolla on myös lajilleen omainen häntä.
On pelaajan valittavissa haluaako hän hahmolleen myös eläimen kynnet ja jalkanivelet, vai ovatko ne enemmän ihmismäiset. Myös hiukset ovat valinnaiset.

Asutus koostuu kaikenkirjavista anhroista, ja ihmisiä tässä maailmassa ei ole ollenkaan - mitä erilaisemmat lajiristeytyksetkin ovat mahdollisia ja lajien kaartiin mahtuvat myös esihistorialliset olennot, kuten dinosaurukset ja sapelihammaskissat. Eri lajien risteytykset, eli hybridit ovat kuitenkin jokseenkin harvinaisia, ja vielä useamman kuin kahden eri lajin risteytykset vielä harvinaisempia. Tämä johtuu siitä, että eri lajien risteytykset eivät pysty tuottamaan jälkeläisiä yhtä todennäköisesti kuin ei-hybridit. Mitä useampaa lajia hahmossa on, sitä todennäköisemmin se ei pysty tuottamaan jälkeläisiä.

Kieli vastaa englantia (vaikka tietenkin roolipelatessa käytämme tuttua ja turvallista suomea), valuuttana toimii dollarit. Dollarin suhteutusta euroon ei tarvitse miettiä; yksi dollari voi vastata yhtä euroa, ei ole niin tarkkaa.
Vuodenajat toimivat normaalisti suht samassa rytmissä omiemme kanssa.

Itse peli sijoittuu hektiseen ja kirjavaan, Amerikan Yhdysvalloissa sijaitsevan Pennsylvanian osavaltion (kuvitteelliseen) suurkaupunkiin nimeltä Amsford.
Kaupunki sisältää kaiken mitä toivoa saattaa vehreästä, ällöimelän idyllisestä lähiöelämästä keskustan kuumaan sykkeeseen ja kulttuurielämyksiin. Huippumuotia, säihkettä ja glamouria, maineikkaita ravintoloita, klubeja, suuren luokan teattereita ja underground menomestoja. Jokaiselle jotakin jos tietää mitä etsiä.

Mutta koska ei ole valoa ilman varjoa, löytyy kaupungista myös rähjäiset slummit ja unohdetut tyhjiöt, ränsistyneet kaupungin laitamat, jotka ovat uudelleen valloitettu jenginuorten toimesta. Kaupungin hämärämpi ja pahamaineisempi seutu, joka tunnetaan nimellä Red Zone.

Amsfordin katuja tallaa myöskin harvinainen ja hyvin salassa pysyvä asukaskunta, jotka kulkevat puhekielessä nimellä "friikit." Nuo ovat syntyneet x-geenin kera ja täten omistavat yliluonnollisia kykyjä. Hauskaa, eikö? Ei oikeastaan, sillä normaalit kansalaiset pelkäävät ja vihaavat näitä friikkejä yli kaiken. Heitä pidetään paholaisina, hirviöinä, luonnottomina olentoina ja sen vuoksi nämä vähemmistöläiset pitävätkin yleensä kykyjään visusti salassa. Niin on turvallisinta, sillä jos paljastut friikiksi, sinua odottaa aika varmasti kivulias kuolema.
X-geenistä lisää tietoa alempana.

Lista paikallisista jengeistä ja muista ryhmistä löytyy foorumilta.

Juoni

Yhtä, kaikenkattavaa juonta Downtownissa ei ole. Tarkoitus on, että jokaisella pelaajalla on mahdollisuus vaikuttaa peliin niin paljon tai niin vähän kuin mitä itse haluaa.

Mikäli tahtoo kohtalokasta dramatiikka, itkua, väkivaltaa ja synkkää menoa, voi sitä toteuttaa heittäytymällä vaikkapa jengielämän pyörteisiin, perustaa rikollisliigaa, terroristeja, taikka korruptoitunutta vaikutusvaltaa kulissien takana.

Jos taas on kyllästynyt katselemaan alituista verenvuodatusta, järjetöntä hakkaamista ja ylitsepursuavaa seksuaalisuutta, niin sen kuin tarttuu toimeen ja lähtee vaikuttamaan luomalla hahmon, joka tahtoo muuttaa näitä asioita. Vaikkapa nuori, nouseva poliitikko, joka ajaa tiukempia lakeja, taikka poliisivoimiin henkilö joka tekee kaikkensa palauttaakseen kaduille rauhan.

Jaa ei kumpikaan nappaa? Ei haittaa, mikäli ei kiinnosta osallistua hyvän ja pahan monimuotoiseen valtataisteluun, voi valita mitä tahansa muuta luksuselämää nauttivasta seurapiiriperhosesta aivan tavalliseen kansalaiseen, joka elää sitä omaa arkeaan ja tavoittelee omia unelmiaan. Aina jossain kohtaahan nämä kaikki elämät ja kohtalot risteytyvät, eikä kukaan voi etukäteen tietää miten se tulee vaikuttamaan...

Tavoite on siis se, että jokainen löytäisi sen oman kiinnostuksen kohteensa ja hyppäisi menoon mukaan sellaisella panoksella, joka itsestä tuntuu hyvältä. Jokaisella pelaajalla on täten mahdollisuus lähteä kehittämään hahmonsa tarinoita, pelata niitä, osallistua, heittäytyä ja muuttaa enemmän tai vähemmän vahingossa koko peliä uuteen suuntaan.

Jotta jostain olisi helpompi alottaa, voidaan nimetä suurimmat suuntaviivat, joiden avulla päästä ideoihin kiinni; kaksi selkeintä vastakkainasettelua lienee karkeat yhteiskunnalliset luokkajaot, ja näissä rikkaiden ja köyhien välillä oleva kuilu. Samalla kadulla voi asua naapureina rahassa kylpevä öljypohatta sekä roskiksia penkova, öisin rappukäytävien lämpöön hakeutuva kerjäläinen.
Ja vaikka kahiseva polttelee taskussa, se ei takaa onnea - kaiken voi menettää silmänräpäyksessä jos ei tarkkaile selustaansa. Yhtälailla köyhää työläistä voi onni potkaista ja singota hänet kohti rikkauksia.

Sitten on tietysti perinteinen hyvän ja pahan välinen ikuisuustaistelu poliisivoimien ja jengipiirien välillä. Joskin tässä kohtaa tulee varoittaa liian mustavalkoisesta ajattelutavasta: kaikki poliisit eivät ole hyviä, eivätkä kaikki rikoksiin ajautuvat, levotonta elämää viettävät sielut ole pahoja. Jokainen on olosuhteidensa tuotos ja uhri. Kenties pankkeihin rynnivä pyssysankari yrittää vain epätoivoisesti kerätä rahat sairaan lapsensa kalliisiin sairaalahoitoihin ja lääkkeisiin. Ja voi hyvinkin olla, että se urallaan sankarimitalleja kerännyt palomies onkin ollut itse tuhoisien polttojen sytyttäjä kera piiloteltujen pyromanian taipumusten...

Kaiken muun arkielämän kaaoksen lisäksi Amsfordissa ajoittain pilkahtaa esiin outoja, yliluonnollisia taipumuksia omaavia kummajaisia, jotka joutuvat elämään yhteiskunnan ikuisina hylkiöinä. Oikeasti nämä kummajaiset, friikeiksikin nimetyt otukset eivät eroa naapurin tädistä tai koulun rehtorista muuten kuin onnettoman geeniperimänsä vuoksi. Ja koska sitä perimää ei pääse pakoon - sitä ei kukaan syntyessään ole valinnut - jää jäljelle piilottelu ja ikuinen pakeneminen väkijoukon pelonsekaisen vihan alta. Monia yksilöitä tämä muokkaa myös persoonan kautta.
Miten pärjätä moisen taakan kanssa? Kuinka raskasta on valehdella päivästä toiseen ja piilottaa osan itsestään nähdäkseen seuraavan päivän?

Me voimme tarjota lähtötilanteen, mutta se, mihin sykkivä suurkaupunki päätyy on sinun käsissäsi.

X-geeni

"X-geeni...X-kyky...X-ominaisuus... Kerokaa nyt jo mikä se on!"

Pientä lisämaustetta joidenkin hahmojen arkielämään tuo geeneissä piilottelevat, periytyvät, välillä esiin pomppaavat ominaisuudet, jotka vaarantavat tai ainakin enemmän ja vähemmän hankaloittavat kantajansa toimeentuloa ja elämistä.
Nämä harvinaislaatuiset poikkeamat - kuka nyt sitten haluaa sanoa kyvyksi, kuka kiroukseksi - ovat olleet olemassa aina ja saattavat kulkea perimässä ihan hissukseen, kunnes molemmilta vanhemmilta tulee juuri (epä)sopivasti yhteen osuvat geenit ja nämä ongelmat tupsahtavat esiin jälkikasvussa.

Siinä missä ennen saatettiin ominaisuuksia omaavat lapset jopa tappaa tai piilottaa kellareihin koko iäkseen, on nykyään jokainen aikalailla omillaan. Poikkeavia lapsia hylätään edelleen helposti, jätetään oman onnensa nojaan selviämään jos on selvitäkseen - eikä se olekaan helppoa. Näitä erilaisia ominaisuuksia nimittäin metsästävät useammat tahot, yksi haluaa niitä tieteellisiin kokeisiin, toinen eksoottiseksi lemmikikseen jolla pröyställä piireissä ja kolmas ihan vain pistää lihoiksi moiset luonnottomat olennot.

X-geeniä on yritetty tutkia usealta taholta, mutta se on osoittautunut suureksi haasteeksi. X-geeniä ei ole tähän mennessä onnistuttu kertaakaan todistamaan tieteen avulla, joten minkäänlaisia pitäviä testejä x-geenisten henkilöiden tunnistamiseksi ei ole. Ainut tapa tunnistaa henkilö, jonka suonissa virtaa geeni X, on nähdä tuon erityiskyvyt.

Ominaisuuksia omaavia yksilöitä on vähän ja harvinaislaatuisempina ne halutaankin pitää. Siispä ensimmäinen hahmo ei saa olla X-kyvyn omaava (myöhemmin pelissä voi ylläpidolta sille x-geenin ominaisuutta anoa puhkeavaksi) ja vaikka muuten hahmomääriä emme rajoitakaan, on näitä ollut lupa vain yhteen per pelaaja.
Vuoden 2014 alusta lähtien on kuitenkin mahdollista pyytää erikoislupaa ylläpidolta toiseen X-geeniseen hahmoon.
Tälläisen hahmon ohjailua ja onnistunutta pelaamista varten olisi suotavaa omata hieman enemmän pelikokemusta.

Jengit, mafiat ja muut ryhmät

Poliisivoimat

Poliisipäällikkö: Daegan Fowler

Yleisesti ottaen kaupungin poliisiyksiköille riittää töitä joka päivä, joka hetki. Täysin ylityöllistetty se ei ole, mutta ei ole enää kovin kaukanakaan siitä tilanteesta ettei väki riittäisi taltuttamaan rikoksia ja niiden tekijöitä tarpeeksi tehokkaalla tavalla. Sen lisäksi, että tahti ja stressi on kova, on ilmassa korruption, juonittelun ja petturuuden löyhkä. Epäilystä, supatusta ja huhupuhetta liikkuu pitkin poikin, mutta todisteita mistään ei toistaiseksi ole.

- Lue lisää

Amsfordin Mafia

Jäsenmäärä: Kymmeniä tuhansia
Mafiapäällikkö: Demgus Heuchler

Amsfordin mafia on venäläisen Strelnikovien suvun mafian pojan, Dougan Strelnikovin rakentama rikollisjärjestö, jonka omistuksessa toimivat monet rekkafirmat, kaupungin bordelli ja vaikutusta on myös sisäiseen poliisiin sekä armeijaan. Mafian kautta kulkee suurin osa (yli 65%) kaupungin huumeista ja mafia pyrkii saamaan tuottonsa sataan prosenttiin. Tämän vuoksi kaikki kaupungin jengit ja muut huumeiden parissa liikkuvat järjestöt ovat automaattisesti mafian vihollisia.

Amsfordin mafian johtaja, Dougan Strelnikov joutui vakavaan liikenneonnettomuuteen ja Douganin luottomies, mafian alipäällikkö Demgus Heuchler (paremmin tunnettu nimellä "D.G.") on noussut johtamaan Amsfordin mafiaa.

- Lue lisää

Amsford Scorpion Nation (katujengi)

Jäsenmäärä: +1000, Scorpion Nation jengejä on ympäri Amerikkaa, ja niissä on omat jäsenmääränsä
Johtaja: Shady Sane

Amsford Scorpion Nation on vuonna 1958 perustettu katujengi, joka oli alkujaan hyvin vähäpätöinen parinkymmenen kundin porukka, jolla oli kuitenkin ikävä maine. Jengi kuitenkin kasvoi ajan myötä nopeasti ja nykyään sen toiminta on levinnyt useaan osavaltioon Amerikassa. Pelkästään Amsfordissa ja sen laitakaupungeissa on jäseniä yli 1000.
A.S.N. on väkivaltainen katujengi, jonka jäsenet ovat useasti noin 13-30 vuotiaita "huonon alueen" kasvatteja ja kodittomia, jotka ovat saaneet tuen, turvan ja elannon jengin sisältä. Lupa jengiin kuulumiseen ansaitaan työllä; rahaa ja mainetta ansaitaan ryöstökeikoilla, huumekaupalla, asekaupalla ja muulla pimeällä bisneksellä, joista osa jää keikan tehneille käteen ja osa tulee jengin kassaan.

A.S.N:n hallussa on Amsfordin Red Zonessa sijaitseva lähiö ja muutamia sen läheisyydessä olevia hylättyjä kerrostaloja. Aluetta kutsutaan Scorpion's Hoodiksi.

- Lue lisää